عضویت    ورود
ورود به سایت

پایگاه اطلاع رسانی استانداری گلستان

» » وضعیت اقتصادی استان گلستان


وضعیت اقتصادی استان گلستان

 


وضعیت اقتصادی استان گلستان

 

کشاورزی

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان

 

 

مقایسه GDP کشور و استان و رشد اقتصادی در سالهای 94-92( میلیارد تومان )

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان


وضعیت اقتصادی استان گلستان

 
بخش کشاورزی

 

محور فعالیت های اقتصادی استان گلستان، فعالیت های کشاورزی است. این فعالیت ها شامل: زراعت، باغداری، جنگل و مرتع، دام و طیور و شیلات و ابزیان می باشد. گندم، عمده ترین محصول زراعتی استان بوده که هم به صورت آبی و هم به صورت دیم کشت شده و نسبت به کل کشور از عملکرد بالایی برخوردار است.

 

جنگل و مرتع: جنگل های استان از تنوع گونه ای بسیار خوبی برخوردار بوده و در واقع، یکی از مهمترین و با ارزش ترین جنگل های تجاری و صنعتی کشور به شمار می آید؛ گونه های با ارزشی چون: بلند مازو، راش، توسکا، افرا، ملج، نمدار، ممرز و... در این جنگل ها وجود دارند که از نظر زیست محیطی و اقتصادی دارای اهمیت فراوان می باشند. علاوه بر این گونه ها، باید به گونه ی کمیاب سرخدار اشاره کرد که به صورت نسبتاً خالص و انبوه در محدوده ای از جنگل های علی آباد وجود دارد؛ همچنین گونه ی زربین در جنگل های زرین گل علی آباد، رامیان و مینو دشت، جامعه جنگلی طبیعی قابل توجهی را تشکیل می دهد. گونه سوزنی برگ سرونوش نیز یکی دیگر از گونه های درختی ویژه می باشد که در جنگل های سورکش علی آباد درارتفاع 1600متری رویشگاه منحصر به فردی را به وجود آورده است از نظر موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی، مراتع استان گلستان را می توان به سه گروه: مراتع ییلاقی، مراتع قشلاقی و مراتع میان بند تقسیم نمود.

 

دام و طیور: استان گلستان به علت دارا بودن شرایط مناسب آب و هوایی برای کشت نباتات علوفه ای و نیز فرآورده های فرعی آنها، کنجاله ها و پس چر مزارع کشاورزی قابل مصرف در تغذیه دام و برخورداری از مراتع وسیع و مستعد، از موقعیت مناسبی برای پرورش انواع دام بهره مند است.علاوه بر این، وجود کارخانه های تهیه خوراک دام، شمار زیاد فارغ التحصیلان رشته های دامپروری و دامپزشکی، دانشکده علوم دامی، تعاونی های دامداری، مزیت های خاص، مانند: همجواری با کشورهای آسیای میانه و فاصله کم با مراکز عمده مصرف، زمینه مساعدی را برای توسعه و گسترش دامپروری در منطقه فراهم آورده است.

 

فعالیت های دامپروری استان به طور عمده شامل: انواع دام و طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم و آبزیان است.

 

به دلیل وجود جمعیت دامی قابل توجه، فرآورده های مختلف دامی، از قبیل: شیر خام، گوشت قرمز، گوشت سفید( مرغ و ماهی)، تخم مرغ، عسل، در سطح استان تولید شده و در نتیجه، بخش عمده ای از نیازهای غذایی استان و کشور تامین می گردد. باغداری: عمده ترین تولیدات باغی استان عبارت است از : هلو، آلو قطره طلا، پرتقال، نارنگی و توت نوغان.

 

استان گلستان با بیش از 610 هزار هکتار اراضی کشاورزی(577 هزار هکتار زراعی و 33 هزار هکتار) و 2485 میلیون متر مکعب منابع آبی ، ضمن تولید بیش از4349 هزار تن محصولات کشاورزی (3560 هزارتن زراعی، 161680 تن باغی، 627572 تن دام و طیور) با تنوع تولید بیش از 92 نوع محصول ، 3/4درصد ازتولید کشور را بعهده دارد که در تولید دانه های روغنی مقام اول ، تولید پنبه مقام سوم ، تولید برنج مقام چهارم ، تولید گندم مقام دوم ، درتوسعه زیتون رتبه دوم ،تولید مرکبات رتبه هفتم و تولید میوه های هسته دار رتبه سوم کشوری را دارا می باشد. دارای300320 هکتار بیابان، 452185 هکتار جنگل ، 862825 هکتار مرتع و1225988 واحد دامی با تولید 354.5 هزار تن شیر و27.104 هزار تن گوشت قرمز ، 216 هزار تن گوشت مرغ و 28.3 هزار تن تخم مرغ، 1517 تن عسل، 159تن پیله کرم ابریشم و 87 میلیون قطعه جوجه یکروزه درسال 96 از قابلیتهای استان است. 

 

همچنین استان گلستان با وجود مراکز صید و دو مرکز تکثیرپرورش ماهیان خاویاری دارای مقام اول در تولید خاویارکشور می باشد.

 

جایگاه بخش کشاورزی استان

 

ارزش کل تولیدات بخش: 73409.5 میلیارد ریال

 

85% نیازهای غذایی

 

3/4درصد ازتولید محصولات کشاورزی کشور

 

جایگاه استان در کشور :

 

گندم رتبه دوم با 10% توليد

 

سويا رتبه اول با 60.3% توليد

 

كلزا رتبه اول با 19.3% توليد

 

خاويار رتبه اول با 56% توليد

 

پنبه رتبه سوم با 12.6% توليد

 

برنج رتبه چهارم با 10% توليد

 

گوشت مرغ رتبه دوم با 10% تولید

 

کرم ابریشم رتبه سوم با 17%تولید

 

در مقایسه با کشور

 

1.3% خاک

 

1.87% آب

 

2.3% جمعیت

 

3.5% سطح کشت آبی

 

5.2% سطح کشت دیم

 

4.4% سطح کل کشت کشور

 

2.71% سهم ارزش افزوده استان ازکشور با رتبه 14

 

عملکرد تولید و خرید تضمینی

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان


بخش صنعت و معدن

بخش صنعت استان با دارا بودن بیش از 1000 واحد صنعتی، 24 شهرک وناحیه صنعتی نقش بسیارمهمی در اقتصاد استان ایفاء می نماید، ارزش افزوده این بخش در سال 1393معادل 12618میلیارد ریال بوده که این رقم 7.8 درصد از کل ارزش افزوده استان را تشکیل داده است و در جایگاه 23 کشور قرار گرفته دارد.


اطلاعات شاخص بخش صنعت ومعدن

 

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان


بخش گردشگری :

وجود جاذبه های طبیعی و سیاحتی در استان از قبیل پارکهای جنگلی ، آبشارهای طبیعی ، تالابهای طبیعی ، سواحل زیبا و آرام دریای خزر در شهرستانهای بندر گز و بندر ترکمن ، جزیره منحصر بفرد آشوراده ، سدهای سازه ای ، مراکز ییلاقی جهان نما ، شاهکوه ، زیارت و درازنو ، پارک بین المللی گلستان ، جنگلهای طبیعی با گونه های منحصر بفرد سرخدار، زربین،... و زیستگاههای مناسب برای پرندگان مهاجر و بومی، اسکله توریستی و تفریحی بندرگز و ترکمن ، وجود میادین سوارکاری ، اماکن تاریخی و باستانی از قبیل برج قابوس ، دیوار اسکندر ، آرامگاه مختومقلی ، مسجد جامع گرگان ، میل رادکان ، موزه و اماکن مذهبی و همچنین وجود اقلیم های مختلف گرم و خشک بیابانی در نواحی شمالی،معتدل و مرطوب در نواحی میانی و سرد و کوهستانی در نواحی جنوبی استان همراه با وجود اقوام و فرهنگهای مختلف ، استان گلستان را به ایرانی کوچک مبدل نموده است .


اطلاعات شاخص بخش گردشگری

 

 

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان


آمار مسافرین در استان گلستان

 

وضعیت اقتصادی استان گلستان

 بخش بازرگانی و خدمات

 

ارتباط با کشورهای CIS از جمله جمهوری ترکمنستان و از آنجا به قزاقستان، ازبکستان، تاجيكستان و روسیه و چين و كشورهاي پيرامون درياي خزر از طريق راه هاي زميني (ريلي و جاده اي) 
وجود فرودگاه بین المللی گرگان جهت توسعه تجارت با کشورهای cis و ساير كشورهاي دور و نزديك
امكان برقراري ارتباط با كشورهاي حاشيه درياي خزر از طريق بنادر خواجه نفس و گميشان (در دست مطالعه و اجرا)
صنايع متعدد مربوط به فرآورده هاي لبني با نگاه صادرات محور
وجود ظرفيت هاي مناسب در زمينه هاي صادرات مرغ و تخم مرغ، خوراك دام و طيور و مكمل هاي دارويي
وجود کارخانه های متعدد آرد با ظرفیت بيش از یک میلیون تن آرد گندم جهت ورود موقت گندم و فرآوری و صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای عمان و سایر همسایگان

وضعیت اقتصادی استان گلستان

 

* ارزش هر تن کالای صادراتی در سال 1396 معادل 767 دلار و در سال قبل 607 دلار بوده که نشان دهنده جایگزین شدن صادرات محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر است.
اقلام عمده صادراتی گمرکات استان در سال 96: پنیر،رب گوجه فرنگی،میلگرد،پلی استایرن، سایر لبنیات، خوراک آماده طیور، تخته فشرده و نئوپان، پریفرم، پلی اتیلن، قطعات سوله،ید، پودرشوینده، صیفی جات،گوشت مرغ، میوه و مرکبات و سیب زمینی،

 

مقاصد صادراتی از محل گمرکات استان طی سال 96: عراق(87 م د)، ترکمنستان(55 م د)، افغانستان(13 م د)، قزاقستان(9 م د)، رومانی(3/4 م د) و روسیه(1/3 م د)

*مقاصد و بازارهای هدف صادراتی استان گلستان از تعداد 23 کشور در سال 95 به 29 کشور در سال 96 افزایش یافته است.

بازارها

یکی از جاذبه های گردشگری در استان گلستان وجود بازار های متنوع در آن است. در این استان دو نوع بازار دیده می شود:

دایمی: نمونه کامل آن بازار نعلبندان گرگان است. این بازار قدیمی با آن که در اثر گذشت زمان و پیدایش عوامل اقلیمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تغییراتی نموده؛ ولی هنوز هم در کالبد اصلی شهر جایگاه خود را حفظ کرده و نقش فعالی در امر داد و ستد آن دارد.

موقت: این بازارهای موقت در اکثر شهرهای استان در روزهای به خصوصی در هفته دایر می گردد. در این بازارها، مردم بومی، به ویژه کشاورزان وصاحبان حرف و صنایع روستایی، از دور و نزدیک شرکت کرده و فرآورده ها و تولیدات خود را به خریداران عرضه می کنند.

این بازار ها از دیرباز در شهر های بندر ترکمن و آق قلا دایر بوده، ولی امروزه در اکثر شهرهای استان در سطح بسیار وسیع دایر، و مورد استقبال عموم مردم است؛ از جمله در گرگان، روز چهارشنبه؛ در گنبد، روز جمعه؛ در کردکوی، روز یکشنبه؛ در بندر ترکمن، روز دوشنبه؛ در آق قلا، روز پنج شنبه؛... این بازارها برقرارند.



تأیید کننده خبر : mahboobeh
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
  • نویسنده : admin
  • بازدید : 28970
  • کد خبر : 18