استانداری گلستان
صفحه نخست > اخبار / اخبار ادارات > ثبت ملی 7 اثر از استان گلستان در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس کشور

ثبت ملی 7 اثر از استان گلستان در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس کشور


تاریخ خبر : 20 مهر 1400 | نويسنده : میراث فرهنگی

ثبت ملی 7 اثر از استان گلستان در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس کشور

 معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گلستان از ثبت ملی 7 اثر از استان گلستان در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس کشور خبر داد.

به گزارش روابط‌عمومی و امورفرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان، سارا اخوت با اعلام این خبر گفت: در جلسه اخیر شورای ملی ثبت میراث‌فرهنگی ناملموس که در وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد، هفت میراث ناملموس از استان گلستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
معاون میراث‌فرهنگی استان گلستان ضمن تشریح این آثار، خاطرنشان کرد: موسیقی مقامی کتول از مهم‌ترین آثاری بود که در این جلسه از شورای ملی میراث‌فرهنگی ناملموس در فهرست میراث‌فرهنگی کشور به ثبت رسید.
او اضافه کرد: با توجه به پتانسیل موسیقی مقامی کتول و همچنین وجود اساتید و مفاخر بسیاری در این منطقه، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گلستان به‌عنوان متولی ثبت آثار واجد ارزش استان با همکاری اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، ثبت ملی موسیقی کتول به نام استان گلستان را در دستور کار قرار داد و در جلسه اخیر کمیته میراث‌فرهنگی ناملموس وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، موسیقی مقامی کتولی در فهرست آثار میراث ناملموس ملی به ثبت رسید.
اخوت بیان کرد: موسیقی کتولی به‌عنوان یک هنر ریشه‌دار، یکی از مهم‌‌ترین و کهن‌ترین موسیقی‌های نواحی ایرانی است که طی سال‌ها در این منطقه نواخته می‌شده و هم‌اکنون نیز ازجمله مقام‌های موسیقایی مهم کشور است که اساتید و هنرمندان بسیاری در معرفی و انتقال آن به نسل امروز نقش‌آفرینی کرده‌اند.
او تصریح کرد: برخورداری از بخش‌های متنوع شامل موسیقی بی‌کلام، موسیقی آوازی، موسیقی مجلسی، منظومه‌ها، موسیقی عرفانی از یک‌سو و همچنین تنوع در مقام‌ها و ریز مقام‌ها، گوناگونی در اجرای موسیقی، کاربرد انواع سازها ازجمله نی، دوتار، دایره و... از مهم‌ترین ویژگی‌های منحصربه‌فرد موسیقی مقامی کتول است که زمینه نظر مثبت کارشناسان شورای ملی میراث‌فرهنگی ناملموس برای ثبت ملی این اثر را فراهم کرد.
معاون میراث‌فرهنگی استان گلستان یادآور شد: در حوزه موسیقی کتول پیش‌ازاین، موسیقی آیینی بیدخوانی قوم کتول و همچنین استاد مهدی ملک‌حسینی به‌عنوان مفاخر حامل میراث‌فرهنگی موسیقی قوم کتول (بیدخوانی کتولی) در فهرست حاملان میراث‌فرهنگی کشور به ثبت رسیده بود.
او اضافه کرد: علاوه بر این نیز موسیقی مقامی ترکمن، فن ساخت دوتار ترکمن، فن و مهارت دوتار قزلباش، لأله خوانی نغمه‌های زنان ترکمن و آیین نوروز خوانی استان گلستان در فهرست آثار ملی و دوتار و کمانچه در فهرست آثار جهانی از دیگر آثار استان گلستان در حوزه موسیقی است که در گذشته به ثبت ملی و جهانی رسیده است.
اخوت در ادامه با اشاره به دیگر آثار به ثبت رسیده از استان گلستان در جلسه اخیر شورای ملی میراث‌فرهنگی ناملموس، خاطرنشان کرد: قیطان بافی قوم قزلباش، مهارت تهیه و کارکرد لباس عروس قزاق، فن و مهارت ساخت تنورهای سنتی، مهارت پخت غذای سنتی چکدرمه قوم ترکمن، مهارت پخت غذای سنتی کامجدان شاهکوه و مراسم آیینی سنتی وادوش از دیگر آثار ثبت‌شده استان گلستان در این دوره هستند.
او یادآور شد: پیش‌ازاین 941 اثر در حوزه میراث‌فرهنگی از استان گلستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود که با ثبت این هفت اثر، مجموع میراث‌فرهنگی استان گلستان در فهرست آثار ملی به 948 اثر رسید.
معاون میراث‌فرهنگی استان گلستان اظهار امیدواری کرد با ثبت آثار فرهنگی، تاریخی، طبیعی، صنایع‌دستی، میراث معنوی و ناملموس استان گلستان و معرفی هر چه‌بهتر آن، گام‌های ارزنده‌ای در راستای حفظ و احیای این مواریث ارزشمند برداشته شود.
لوح ثبتی این آثار ناملموس ملی پس از طی تشریفات قانونی توسط وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی صادر و به استان ابلاغ خواهد شد.

بازگشت