مدیرکل دفترامورزنان وخانواده استانداری گلستان گفت : افزایش هزینههای تولید کتاب آن را به یک کالای لوکس تبدیل کرده و این جمله کلیشهای که کتاب از سبد خانوار خارج شده اکنون رنگ واقعیت به خود گرفته است.
فائزه عبداللهی افزود : کتاب، یکی از مهمترین کالاهای فرهنگی سبد خانوار است که به دلیل گرانتر شدن، بیم آن میرود کم کم از سبد خانوار حذف شود اما مسئله فقط هزینه اقتصادی نیست که باعث شده خانواده ایرانی با کتاب قهر کند؛ چگونه است که در مصرف کالاهای لوکس و تجملی کار به رقابت و چشم و هم چشمی کشیده میشود اما پای کتاب و کتابخوانی که به میان میآید هیچکس علاقه چندانی به کتابخوانی ندارد.
وی خاطر نشان کرد : این سوال درباره زنان که از جایگاه مهمی در خانواده در مورد تشویق اعضای خانواده به مطالعه برخوردارند هم مطرح است که زنان ما که اغلب خانهدار هستند و طبیعتا فرصت بیشتری نیز در اختیار دارند متاسفانه در خرید لوازم آرایشی و بهداشتی در دنیا گوی سبقت را از همگان ربودهاند اما وقتی صحبت از هزینه کتاب است همه گرانی کتاب را دلیل حذف آن از سبد خانوار ذکر میکنند.
ایشان یادآورشد: در بسیاری از کشورهای دنیا نیز مردم برای اینکه بتوانند دسترسی ارزانتری به کتاب داشته باشند، از کتابهای دست دوم استفاده میکنند، کتابهای مرجع نیز در کتابخانههای عمومی عرضه میشوند، همه این تمهیدات برای رواج کتابخوانی و کاربرد آن در زندگی روزمره مردم به کار گرفته میشوند.در ایران نیز کتابخانههای زیادی وجود دارد البته ناگفته نماند بسیاری از کتابخانههای ما نیز باید دائم نو شوند و کتب جدید به ذخیره آنها اضافه شود، اما با این حال موضوع مهم این است که کتابهای درون آن خوانده شوند که متاسفانه خیلی از این کتابها خوانده نمیشود.
مدیر کل دفترامورزنان وخانواده استانداری در خصوص دلایل فاصله گرفتن جامعه با میانگین استاندارد کتابخوانی بیان داشت :موضوع کتاب و کتابخوانی در کشور ما سالها است با هشدار کارشناسان و صاحبنظران درباره سرانه مطالعه ناامیدکننده مردم همراه بوده است، شرایط فرهنگی و سیاسی نیز در این امر تاثیرگذار است اما به نظر میرسد یک نکته را نباید از نظر دور داشت که آن سطح سواد جامعه است، سواد به طور کلی دو معنا دارد. بیسوادی مطلق که طی آن فرد قادر به خواندن یا نوشتن نیست و داشتن سواد نسبی که فرد سواد دارد اما معلوماتش به روز نشده است.
وی یاد آور شد : طبق اعلام یونسکو مجموعه علوم انسانی هر 3.5 سال یکبار دو برابر میشود بنابراین فردی که در این رشته تخصص دارد دائم باید مطالعه کند تا علوم روز را در اختیار داشته باشد به این ترتیب بسیاری از تحصیلکردگان جامعه ما به شدت کمسواد یا بی سواد هستند، فقط در صورت تداوم مطالعه است که وی خواهد توانست سود روز را در اختیار داشته باشد.
شایان ذکر است ایران بعد از انقلاب در زمینه دانش الهیات به معنای وسیع کلمه آن که شامل دانش ادیان، تاریخ، فلسفه، فقه و حقوق میشود، پیشرفتهای زیادی کرد و در حال حاضر در میان کشورهای همسایه به خصوص کشورهای عربی از جایگاه شایستهای برخوردار است.
ایشان بیان داشت : پیش از انقلاب اسلامی دانشگاه « الزهرا» در مصر، ایدهآلترین محل برای افرادی بود که به دانش روز الهیات دسترسی پیدا کنند اما اکنون ایران با سرعت چشمگیری که در این حوزه داشته، کتابهای قابل توجه زیادی منتشر کرده است.
وی ادامه داد: آمارها نشان میدهد ایران توانسته در زمینه عناوین کتب منتشره رتبه اول در منطقه و رتبه نهم در جهان را به دست آورد، کشور آمریکا با 275 هزار و 232 نسخه کتاب بالاترین رتبه و کشور عمان با هفت نسخه پایینترین رتبه را به خود اختصاص دادهاند. این در حالی است که تعداد کتب منتشر شده در ایران 65 هزار مورد گزارش شده است. اشکال کار آنجا است که این کتابها به زبان فارسی نوشته شدهاند و به همین دلیل قابلیت عرضه در عرصه بینالمللی ندارند.
نویسندگان ما هنوز توفیق نیافتهاند به زبان بینالمللی بنویسند و به همین دلیل با اینکه کتابهای خوبی منتشر شده اما هنوز در زمینه یافتن بازار جهانی برای آن کاستیهایی وجود دارد.این کتابها ترجمه میشوند اما ترجمه نمیتواند جای تالیف را بگیرد بنابراین اگر نویسندگان ما قدرت نوشتن کتابی را به زبانهای انگلیسی، فرانسه و عربی دارند، میتوانند از این طریق مباحث روز جامعه را به دیگر کشورها منتقل کنند.
ایشان افزود: در قشر دانشگاهی و تحصیلکرده نیز معضل کمبود مطالعه و ارجاع به کتب به وفور دیده میشود. چنانکه بسیاری از اساتید در کشور ما برای ارتقای درجه علمی به نگارش مقاله میپردازند و تمایلی به نگارش کتاب ندارند زیرا بازدهی آن به مراتب کمتر از چاپ مقاله است و این مسئله نشان میدهد تمامی اقشار جامعه به نحوی نسبت به کتاب بیاعتنا هستند.
فائزه عبداللهی در ادامه گفت : مطالعهای سودمند است که هدف داشته باشد و هدفمندی در مطالعه یعنی داشتن یک ذهنیت روشن و شفاف درباره اهداف، برنامهها و پیشبینیهای لازم، این موضوع را از زوایای مختلف میتوان مورد بحث قرار داد. یک بعد مهم آن به نیات، ایدهآلها و انگیزههای افراد و بُعد دیگر آن به آرامش ذهنی و نظم رفتاری مخاطبین مربوط است. بنابراین مهمتر از آنکه ساعات مطالعه خود را افزایش دهیم، این است که از مطالعه هر قدر هم اندک باشد، بهترین و بیشترین استفاده را ببریم.
وی با اشاره به تاثیر گذاری کتاب در رشد فرهنگ جامعه بهخصوص نسل جوان اذعان داشت : اهمیت مساله کتابخوانی و ترویج آن تا بدین حد است که رهبر معظم انقلاب بارها بر ضرورت توسعه و تعمیق فضای کتابخوانی در کشور تاکید کردند.
همچنین رئیس جمهور محترم نیز بر حل چالش کاهش مطالعه مردم به ویژه جوانان تاکید کردند و رهنمود تشکیل زنگ کتاب در مدارس و اختصاص ساعتی را در طول هفته یا ماه به کتاب خواندن ارائه کردند. ایشان از اینکه جامعه ما از کتاب و کتابخوانی فاصله دارد ابراز نگرانی کردند لذا اختصاص یک زنگ به عنوان زنگ کتاب به مطالعه کتابهای غیر درسی را مفید دانستند.
ایشان یاد آور شد : مطالعه کتابهای غیر درسی همراه کتابهای تخصصی موجب گسترش ذهن دانشآموزان میشودودر فهم متون درسی به آنان کمک میکند.دانشآموزان با مطالعه کتابهایی در زمینههای دیگر علاوه بر حوزه تخصصی مورد مطالعهشان، توانایی اظهارنظر پیدا میکنند توانایی اظهارنظر دانشآموزان سبب رشد شخصیت فرهنگی، علمی و ادبی آنان شده و توانایی سخن گفتن در اجتماع را پیدا میکنند.
وی بیان داشت :اهمیت و تاثیر کتابخوانی و مطالعه در رشد و شخصت کودکان بسیار است که باید والدین بدانند علاوه بر بهکار بستن روشهای تشویق فرزندان به مطالعه؛ در وهله اول کتابخوانی والدین است که یکی از راههای مهم تشویق فرزندان به مطالعه است، والدینی که بهطور منظم مطالعه کنند و اهل مطالعه باشند بطور غیرمستقیم فرزندانشان نیز به مطالعه تشویق میشوند.
مدیر کل دفترزنان استان خاطر نشان کرد : غنی کردن کتابخانهها و وسعت دادن به آنها، تلاش برای کاهش قیمت کتاب و بازگشت به فرهنگ کتابخوانی که در گذشته در خانوادهها رواج داشت برخی از راهکارهای علمی گسترش فرهنگ کتابخوانی در کشور است.
وی برگزاری نشستهای ترویج فرهنگ مطالعه مفید در بخش زنان مناطق کمبرخوردار شهری به همراه اهدای کتاب با همکاری مبلغان در سطح استان ,نشست با رابطین زن در روستاها به منظور تشویق جامعه زنان به ایجاد کتابخانههای سیار و قرار دادن هزینه خرید کتاب در سبد خانوار,مراسم گلریزان کتاب به منظور غنای کتابخانه استانداری رااز مهمترین برنامههای دفتر امور زنان و خانواده در هفته کتاب نام برد.