مدیرکل راه و شهرسازی گلستان يكي از مسايل مهم شهرسازي و از چالش هاي مديريت شهري را، بافت هاي فرسوده بيان كرد و گفت: بايد به دنبال چاره انديشي و علاج بخشي زودهنگام براي اين محدوده ها باشيم.
به گزارش اداره روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی استان گلستان، مهندس”ابراهیم مبارک قدم” در كارگاه آموزشي”بازآفرينی شهری،گامی به سوی شهر انسانی” در سالن اجتماعات استانداري گلستان، افزود: موضوع رسيدگي به اين بافت ها و جلوگيري از گسترش حاشيه نشيني از تاكيدات جدي و ويژه شوراي مصلحت نظام كشور و سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري در تدوين برنامه پنجم توسعه كشور مي باشد.
دبير ستاد احياي بافت هاي فرسوده گلستان با اشاره به تصويب قانون احياء، بهسازي و نوسازي بافت هاي ناكارآمد در سال 89، ادامه داد: اين بافت ها در گونه هاي مختلف تعريف مي شوند كه هر يك ويژگي هاي خاص خود را داشته و نوع مداخله در آنها متفاوت است.
مبارك قدم افزود: اين گونه ها شامل بافت هاي قديمي داراي ارزش تاريخي، بافت هاي مياني و فرسوده فاقد ارزش، مناطق حاشيه نشين و سكونتگاههاي غير رسمي و بافت هاي روستايي موجود در بطن شهرها هستند.
وي ادامه داد: تمام اين گونه ها طي چند سال اخير در كليه استان ها از جمله گلستان شناسايي شده به طوري كه 1/14 مساحت شهرهاي اين استان به مساحت دو هزار و 433 هكتار بعنوان بافت ناكارآمد شناسايي و مصوب شده است.
مبارك قدم افزود: در حال حاضر مطالعات لازم براي احياء، نوسازي و بهسازي اين بافت ها انجام شده اما وسعت اين محدوده ها به گونه اي است كه يك سازمان يا نهاد بصورت بخشي نمي تواند به حوزه هاي مختلف آن، رسيدگي و براي نوسازي و بهسازي آن اقدام كند.
وي از طرفي ديگر، مسايل موجود در اين محدوده ها را منحصر به مسايل زيرساختي و عمراني ندانست و گفت: مسايل زيست محيطي، اجتماعي و فرهنگي مختلفي وجود دارد كه براي رفع و كاهش آنها به اقدامات همه جانبه در سطح ملي و استان ضروري است.
مبارك قدم، تصويب سند راهبردي احياء، نوسازي و بهسازي محدوده هاي ناكارآمد شهري را در سال 93 يكي از اقدامات ملي در زمينه جلوگيري از گسترش اين مناطق بيان كرد و افزود: در اين سند با تشكيل ستاد ملي بازآفريني شهري؛ بهبود وضعيت اقتصادي اجتماعي، توسعه پايدار، احساس اميد در سطح خانواده ها و تلاش به سوي آينده در بين ساكنين اين مناطق طي دو برنامه ششم و هفتم ديده شده است.
وي، مشاركت مردم، بانك ها و دولت و تشكيل ستاد بازآفريني استاني و شهرستاني را از بندهاي مورد تاكيد ديگر سند مذكور ذكر كرد و گفت: از مهمترين اقداماتي كه با تشكيل ستاد بازآفريني محدوده هاي ناكارآمد شهري استان از سال جاري تاكنون صورت گرفته، مبادله سند همكاري مابين استانداري، راه و شهرسازي، ميراث فرهنگي و شهرداري گرگان جهت احياي گذرهاي تاريخي گرگان بوده است.
به گفته مبارك قدم، طي اين تفاهم نامه پنج گذر تاريخي گرگان، شناسايي و يكي از آنها به عنوان پايلوت و با عملكردهاي گردشگري، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي الگوسازي شده كه هم اينك در مرحله فراخوان و تعيين مهندسين مشاور قرار دارد.
وي ادامه داد: اعطاي تسهيلات ارزان قيمت به يكهزار و 700 واحد مصوب در ساير بافت ها، اقدام ديگر اين ستاد بوده كه از مرحله اجراي فوندانسيون و بدون سپرده گذاري به مشمولين پرداخت مي شود.
در ادامه اين كارگاه دکتر “محمد رضا قانعی” معمار برجسته کشور و برنده جایزه شایستگی یونسکو در مرمت و بهسازی به عنوان مدرس به بيان مطالبي پيرامون طرح هاي بازآفريني شهري و تجربه باز آفريني در شهر رشت پرداخت.
تشكيل ستاد شهرستاني در فرمانداري ها و ارسال برنامه هاي سال 95 آنان به ستاد استان و مكاتبه مديران و اعضاي ستاد بازآفريني استان با ادارات تابعه جهت تاكيد بر اجرايي شدن اهداف سند از مصوبات اين نشست و كارگاه بود.
در اين كارگاه يكروزه كه به همت اداره كل راه و شهرسازي، دفتر فني استانداري و انجمن مهندسين معمار استان برگزار شد، مسوولان استاني و شهرستاني و كارشناسان شهرسازي و معماري نيز حضور داشتند.