حلوای بسیار لذیذ گردویی یا “آغوز حلوا”
(به زبان محلی) یکی از حلواهای سنتی منطقه به خصوص شهرستان بندرگز و
ناحیهی شهرستان کردکوی به شمار می رود.
به گزارش روابط عمومی و امور فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی،
صنایع دستی و گردشگری استان گلستان، مردم این منطقه در مراسماتی چون شب نشینیها، جشنها (عید
نوروز، عید قربان، عید غدیر، شب یلداو …) و همچنین برای خیرات
مردگانشان آن را پخته و سپس بین همسایهها وخانوادههای فامیل تقسیم
میکنند.
حلوای گردویی از برنج و گردو تهیه شده و پس از آماده شدن آن،
حلوا را به انداره یک کف دست برداشته و به شکل گرد در آورده که به آن”کشتا” میگویند و کشتاها به همراه نون محلی در بین مردم تقسیم می شود.
این حلوا یکی از حلواهای سنتی منطقه است که شیوه تهیه آن بسیار پرزحمت بوده و مراحل پخت آن بهطور تقریبی 12 ساعت زمان نیاز دارد و می بایست در طی پخت مرتبآ به هم زده شود.
مواد پخت این حلوای خوش مزه برنج گرده، مغز گردو، کره محلی ، شکر و آب می باشد.
در طی مراحل مختلف پخت حلوا گردویی از ابزار و اشیاء متعددی
استفاده میشود. از جمله لگن برای خیساندن برنج، آبکش جهت خشک شدن آب آن،
هاون بزرگ یا وردنه چوبی برایکوبیدن برنج و خرد کردن مغز گردو، ماهیتابه
«لاقالی» یا دیگ مسی بهعنوان ظرفی برای پخت، قاشق چوبی«کترا» بزرگ برای
هم زدن و زیرورو کردن حلوا، اجاق گاز گلی«کله» یا اجاق گاز تک شعله برای
پخت حلوا و پس از پخت از سینی بزرگ جهت پهن کردن حلوا وشکل دادن آن به کار
میرود.
در گذشته پخت حلوا گردویی در منازل و غالباً به صورت گروهی
انجام میشد اما امروزه به دلیل تقاضای بالای مردم و سختی مراحل و طولانی
بودن زمان پخت این امر دربرخی از کارگاههای قنادی و بصورت مکانیکی نیز
انجام میشود.
طعم لذیذ و شیرین این حلوا باعث شده است که با توجه به زحمات
فراوان پخت آن سالیان دراز به عنوان شیرینی لذیذ در مراسمات سنتی گلستان
مورد استفاده قرار گیرد و با ویژگی های ممتاز خود به یکی از سوغات مورد
توجه استان برای گردشگران نیز تبدیل گردیده است.