رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران ایران و دبیر خانه کشاورز استان گلستان گفت: به دلیل وقفه در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت، همچنان کشاورزان بر سر دو راهی تصمیم گیری انتخاب نوع کشت قرار دارند.
علی قلی ایمانی افزود: سال گذشته دولت با اعلام به موقع نرخ خرید تضمینی گندم توانست با ایجاد انگیزه در کشاورزان بر افزایش تولید و خرید گندم تاثیر بسزایی داشته باشد به طوری که خرید گندم حدود دو میلیون تن افزایش پیدا کرد.
وی اظهار داشت: اما متاسفانه کشاورزان به علت وقفه در اعلام نرخ خرید تضمینی نمی توانند تصمیم گیری برای کشت محصول سال زراعی جدید خود داشته باشند که همین عدم تصمیم گیری می تواند موجب تاخیر در کشت گندم و کاهش تولید و خرید شود.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران ایران تصریح کرد: در حال حاضر سطح زیرکشت گندم کشور در مجموع حدود 6 میلیون هکتار است که 2 میلیون و 200 هزار هکتار آن را اراضی آبی و 3 میلیون و 800 هزار هکتار آن را اراضی دیم تشکیل می دهد.
وی گفت: در اراضی آبی کشاورز امکان کشت هر محصول دلخواه خود را دارد که وقفه در اعلام نرخ خرید تضمینی گندم می تواند در کشت گندم این اراضی موثر واقع شود اما در کشت اراضی دیم کشاورزان چاره ای جزء کشت گندم ندارند.
به گفته ایمانی، طبق قانون باید در ابتدای شهریور ماه و قبل از شروع فصل زراعی جدید نرخ خرید تضمینی از سوی دولت تعیین و اعلام و البته باید این نرخ متناسب با نرخ تورم و شرایط اقتصادی کشور محاسبه شود.
وی گفت: در هر صورت کشاورزان باید قبل از آغاز فصل زراعی جدید بداند که چه محصولی را باید کشت کند که برایش صرفه اقتصادی داشته باشد.
وی افزود: حتی وزارت جهادکشاورزی نیز به عنوان متولی تولید گندم کشور در ارایه توصیه ها و دستورالعمل ها برای اجرای الگوی کشت در استان های مختلف با مشکلاتی مواجه شده است.
رئیس بنیاد توانمندسازی گندمکاران ایران براین باور است: در صورت تعیین نرخ گندم براساس کاهش قیمت جهانی محصولات کشاورزی و تعمیم دادن آن به تولیدات داخلی باید هزینه های تمام شده تولید یعنی نرخ نهاده های اولیه همچون بذر، کود، انرژی، حمل و نقل، سوخت و ماشین آلات نیز کاهش یابد.
ایمانی افزود: براساس هزینه های تمام شده تولید؛ قیمت هرکیلوگرم گندم حدود 1350 تومان است که انتظار می رود مسئولان سود اندکی را نیز برای ایجاد رغبت در کشاورزان درنظر بگیرند.