نسخه آزمایشی

نسخه آزمایشی

شهادت امام سجاد (ع) تسلیت باد

لینک کوتاه خبر: https://golestanp.ir?p=92056کپی به کلیپ‌بورد

شهادت امام سجاد(ع) در برخي نقل‏ها سال ۹۲ ق و در نقلي ديگر سال ۹۴ و در منابعي ديگر سال ۹۵ ذكر شده است. همچنين در روز شهادت آن حضرت اختلاف وجود دارد. در برخي منابع، شهادت ايشان را در روز ۲۲ ۱۸ و ۲۵ ماه محرم نيز ذكر كرده ‏اند. زمان حضرت امام سجاد(ع) پُر از اختناق و تقيّه بود و كسي در برابر جاسوسان بني‏اميه، مجال نفس كشيدن نداشت؛ با اين حال، امام سجاد(ع) از ارشاد و نشر احكام اسلام فروگذاري نكرد. ايشان به هر نحوِ ممكن، مسائل اسلامي را بيان مي‏نمود و در هدايت مردم مي‏كوشيد. از جمله آثار امام سجاد(ع) صحيفه ‏ي سجاديه است كه مشتمل بر ۵۴ دعا از دعاهاي آن حضرت مي‏باشد. مدت عمر آن امام، ۵۷ سال و زمان امامت آن بزرگوار ۳۴ سال بود. آن امام همام، سرانجام به دستِ هشام بن عبدالمَلِك در زمان خلافت وليد بن عبدالملك مسموم شد و به شهادت رسيد. پيكر مطهر امام سجاد(ع) در قبرستان بقيع و در كنار مرقد مطهر عموي گراميش حضرت امام حسن مجتبي(ع) واقع است.

 

امامی که مددکار تهی دستان و مستمندان بود/ مناجات های امام سجاد(ع)

 

برخی افراد که در میان آنان از افراد محب و پیروی حضرت سجاد(ع) هم کم دیده نمیشوند از امام چهارم شیعیان یعنی حضرت زین العابدین علیه السلام بغیر از تنی رنجور وبیمار که دچار ضعف جسم و پریدگی رنگ صورت است چیزی نمی دانند که این خود بهانه ای در دست دشمنان معاند اهل بیت عصمت وطهارت است ، اکنون این نوشتار به مقتضای ظرفیت خود در پی این است که نقش اقدامات و خدمات امام سجاد علیه السلام در تداوم اسلام محمدی و نهضت حسینی بنمایاند.

 

با مطالعه موشکافانه و تحلیل گرایانه تواریخ اسلامی در می یابیم که امام علی بن الحسین علیه السلام با انجام اقدامات و اعمالی که هم از حساسیت و دید حکومت فاسق و ظالم برخوردار نباشد وهم محیی و نجات بخش و هدایت کننده امت اسلام و شیعیان و مذهب حقه تشیع باشد در حقیقت نهضتی پویا و درحال جریان را سازماندهی و مدیریت نمودند.

برخی ازین اقدامات عبارت اند از :

 

الف-مبارزه با حکومت ظالم از راه پند و اندرز ونصیحت

 

برای نمونه امام سجاد علیه السلام به گواه تاریخ در طی صحبت هایی در هر روز جمعه در مسجد پیامبر صلی الله علیه وآله با مواعظ و اندرز هایی همگان را به تقوا ، دین داری و احیانا بیداری اسلامی لکن در لفافه دعوت می نمودند . سخنانی که درآن امام علیه السلام از حساب و کتاب قیامت ، دین خدا ، قرآن ، نبوت و نکته کلیدی سخنانشان « امامت و ولایت » یاد می نمایند . (۱)

ویا مواعظ مفصلی که به ابوحمزه ثمالی که از یاران نزدیک و مقربان امام است نقل نموده اند. که بازهم دراین سخنان ثقل کلام بر « امامت و ولایت » است . (۲)

 

ب-مبارزه امام سجاد علیه السلام از راه ادعیه و مناجات

 

از مجموعه دعاهای امام زین العابدین علیه السلام کتاب مشهور «صحیفه سجادیه » است که از دیرباز اندیشوران آن را تحت عناوینی چون «اخت القرآن » و « زبورآل محمد» یاد نموده اند . (۳)

 

صحیفه سجادیه تنها عرض دعا و مناجات و راز و نیاز با خدای متعال نیست بلکه در موارد کثیره ای دارای ابعاد اجتماعی فرهنگی عقیدتی و سیاسی می باشد که بعنوان مثال از مساله امامت و ولایت که اصلی ترین بحث اسلام است به کرّات یاد نموده اند.

شاهد مثال اینکه امام در ادعیه ای چون:

 

دعای مکارم الاخلاق –دعای بیستم ، در دعایی که امام روز عید قربان و روز جمعه می خواندند و همچنین در دعای عرفه به آنچه گفته شد اشاره هایی صریح نموده اند . (۴)

 

ج-مبارزه از راه نشر احکام و آثار تربیتی و اخلاقی

 

شاهد براین مدعا کتاب شریف « رساله حقوق » امام زین العابدین است که ۵۱ حق مسلم در رابطه با ارتباط انسان با خود وخدا و دیگران را شرح وبسط می دهد.

 

شیخ مفید در این زمینه می نویسد : «فقهای اهل تسنن بقدری علوم از او نقل کرده اند که بشمارش نمی گنجد و موعظ و دعاها وفضایل قرآن و حلال و حرام به حدی از آن حضرت نقل شده است که در میان دانشمندان مشهور است و شرح آن سخن را به درازا می کشاند . » (۵)

 

د- مبارزه از طریق آزاد نمودن برده

 

امام در واقع با این حرکت یک کانون تربیتی تشکیل داده بود و با خرید بندگان و تعلیم وتربیت آنان در طول مدتی که دراختیار امام علیه السلام بودند و بعد آزاد نمودن آنها طیفی جدید از جامعه آن زمان را تشکیل می دادند . (۶)

 

علی بن طاووس ضمن اعمال ماه رمضان می نویسد : « علی بن الحسین شب آخر ماه مبارک بیست برده با اندک تفاوتی بیشتر یا کمتر را آزاد می نمود . (۷)

 

ر- مبارزه از طریق اقدام به خدمات اجتماعی

 

کمک ها و اقدامات اجتماعی امام سجاد علیه السلام همواره چه در دوران پرآشوب واقعه حرّه و چه در ایام آرامش مدینه کمک حال و مددکار تهیدستان و بینوایان و مستمندان بود.

 

تا آنجا که منقول است: گروهی از اهل مدینه از غذایی که شبانه بدستشان می رسید ارتزاق می نمودند ، اما از آورنده غذا اطلاعی نداشته اورا نمی شناختند ، پس از شهادت علی بن الحسین دریافتند آنکه هرشب غذا می آورده علی بن الحسین بوده است . (۸)

سخنان برگزيده
امام سجّادعليه السلام :
ألا و إنَّ أبغَضَ النّاسِ إلَي اللَّهِ مَن يَقتَدي بِسُنَّةِ إمامٍ و لا يَقتَدِي بِأعمالِهِ
هشدار كه منفورترين مردم نزد خداوند كسي است كه سيره امامي را برگزيند ولي از كارهاي او پيروي نكند
الكافي ، ج ۸ ، ص ۲۳۴ .
امام سجّادعليه السلام :
كَفُّ الأذي ، مِنْ كَمالِ العَقلِ وفيهِ راحَةٌ لِلبَدَنِ عاجِلاً و آجِلاً
خودداري از آزار رساندن ، نشانه كمال خرد و مايه آسايش دو گيتي است
تحف العقول ، ص ۲۸۳ .
امام سجّادعليه السلام :
إنَّها [الصَّدَقَةَ] تَقَعُ فِي يَدِاللَّهِ قَبلَ أن تَقَعَ فِي يَدِ السّائِلِ
صدقه ، قبل از اين‏كه به دست نيازمند برسد ، در دست خداوند قرار مي‏گيرد
عدّة الدّاعي ، ص ۵۹ .
امام سجّادعليه السلام :
إذا صَلَّيتَ فَصَلِّ صَلاةَ مُوَدِّعٍ
هرگاه نماز مي‏گزاري ، [چنان باش كه گويي]نماز آخرين را به جاي مي‏آوري
بحار الأنوار ، ج ۷۸ ، ص ۱۶۰ .
امام سجّادعليه السلام :
المُؤمِنُ يَصمُتُ لِيَسلَمَ و يَنطِقُ لِيَغنَمَ
مؤمن سكوت مي‏كند تا سالم ماند و سخن مي‏گويد تا سود برد
الكافي ، ج ۲ ، ص ۲۳۱ .
امام سجّادعليه السلام :
خَفِ اللَّهَ لِقُدرَتِهِ عَلَيكَ واستَحي مِنهُ لِقُربِهِ مِنكَ
از قدرت خداوند بر خويش بترس و از نزديكي‏اش به خود شرمگين باش!
بحار الأنوار ، ج ۷۸ ، ص ۱۶۰ .
امام سجّادعليه السلام :
قَدِّمُوا أمرَ اللَّهِ و طاعَتَهُ و طاعَةَ مَن أوجَبَ اللَّهُ طاعَتَهُ بَينَ يَدَيِ الاُمورِ
فرمان خدا و طاعت او و طاعت كسي را كه طاعتش را واجب كرده است ، بر همه چيز مقدّم بداريد
تحف العقول ، ص ۲۵۴ .
امام سجّادعليه السلام :
المُؤمِنُ مِن دُعائِهِ عَلي ثَلاثٍ : إمّا أن يُدَّخَرَ لَهُ و إمّا أن يُعَجَّلَ لَهُ و إمّا أن يُدفَعَ عَنهُ بَلاءٌ يُريدُ أن يُصيبَهُ
مؤمن از دعاي خود يكي از سه نتيجه را مي‏گيرد : يا برايش ذخيره مي‏شود ، يا در دنيا برآورده مي‏شود و يا بلايي كه مي‏خواست به او برسد از او برگردانده مي‏شود
تحف العقول ، ص ۲۸۰ .
امام سجّادعليه السلام :
إنّي لَاُحِبُّ أن أدومَ عَلَي العَمَلِ و إن قَلَّ
من دوست دارم كه در كار پيوسته باشم ، اگر چه اندك باشد
وسائل الشيعه ، ج ۴ ، ص ۹۲ .

 

منبع : برنامه روزشمار تاريخ ازمركز پژوهشهاي صدا و سيما

جدیدترین اخبار

در جلسه هیأت دولت علی اصغر طهماسبی به عنوان یازدهمین استاندار گلستان منصوب شد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی استانداری گلستان و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم خبرداد: علی اصغرطهماسبی از اهالی بومی استان گلستان در جلسه هیات دولت به عنوان استاندار این استان انتخاب شد.
استاندار گلستان در نشست با نخبگان استان؛
استاندار گلستان با تبیین نقش نخبگان استان اظهار کرد : ضروری است جامعه نخبه، رفع چالش‌ها و شتاب در توسعه زیرساخت‌های استان جزو مطالبه همیشگی آن‌ها باشد.
استاندار گلستان در همایش علمای امیدآفرین و جهادگران عرصه مقاومت؛
استاندار گلستان با بیان جایگاه والای وحدت در استان اظهار کرد: همدلی و همزیستی موجود در استان در کشور و در سطح بین الملل قابل عرضه است.
World Science Day for Peace and Development
روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه (به انگلیسی: World Science Day for Peace and Development)
استاندار گلستان در نشست هم‌اندیشی روسای هیأت ، پیشکسوتان و مربیان کشتی استان؛
استاندار گلستان اظهار کرد:به جامعه ورزش استان افتخار می کنیم و با افتخار در خدمت همه ورزشکاران هستیم .
Skip to content