به گزارش کارشناس پژوهش میدانی دانش بومی استان گلستان یکی از وسایل سنتی آشپزخانه ترکمنها «قازان» است. «قازان»، دیگی از جنس چدن است که به شکل نیم کره و با فنآوری ریختهگری سنتی تولید میشود.
در روستای «کاکا» واقع در دهستان «باغلی ماراما» که از توابع بخش مرکزی شهرستان گنبد کاووس استان گلستان است، اسدالله خرمالی به تولید قازان ترکمنی مشغول است. وی که از پنج سال پیش تا کنون به این حرفه مشغول است، تولیدات خود را در اندازههای مختلف و با نام تجاری «گلچین قازان» به بازار عرضه میکند. لازم به ذکر است که بازار اصلی این دیگ سنتی ترکمنی، استان خراسان شمالی و شهرستانهای ترکمننشین استان گلستان است.
یکی از خوراکهای سنتی و مشهور ترکمنها «چکدرمه» است که امروزه هم در «قازان» پخته میشود. علاوه بر این، نانهای روغنی سنتی ترکمنی همچون: «قاتلاما» نیز در همین دیگهای چدنی پخته میشود که در اندازههای مختلف دو نفره تا 100 نفره تولید میشود.